Home Doneren Contact

mRNA als sleutel tot verbeteren mogelijke Duchenne-therapieën (W.OR14-13)

Momenteel worden verschillende mogelijke medicijnen getest die de ziekte van Duchenne kunnen verbeteren. De meeste van deze middelen maken gebruik van de zogenaamde exon skipping strategie. Hierbij wordt de erfelijke fout in het dystrofine-gen op het niveau van het DNA gerepareerd waardoor het missende dystrofine-eiwit weer wordt aangemaakt. De eerste resultaten van studies met deze middelen zijn voorzichtig positief, maar de medicijnen lijken nog niet optimaal te werken. Hiervoor zijn een aantal mogelijke verklaringen. Zo hebben Duchenne-patiënten een verminderde hoeveelheid boodschapper-RNA (mRNA), het molecuul dat de vertaalstap is tussen het dystrofine-gen en het eiwit. Daardoor wordt er minder van het dystrofine-eiwit aangemaakt.

Aandoening: Ziekte van Duchenne
Onderzoeker: dr. P. Spitali & dr. A. Aartsma-Rus
Centrum: LUMC
Looptijd: 01-09-2014 t/m 01-01-2019
Bedrag: €124.804,50

 

Doel

In dit onderzoek zal worden gekeken waarom er minder dystrofine-mRNA wordt gemaakt. Er zijn twee mogelijke redenen. Ten eerste zou het kunnen dat Duchenne-patiënten bepaalde veranderingen in het DNA hebben. Een tweede mogelijke reden is dat het mRNA instabiel is en dus snel wordt afgebroken. De onderzoekers zullen innovatieve technieken gebruiken om deze twee hypothesen te toetsen. Gedetailleerde kennis over het mechanisme achter de verminderde hoeveelheid mRNA zal hopelijk bijdragen aan het verbeteren van de behandelmethoden die momenteel getest worden.

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar van het onderzoek zijn protocollen verzameld waarin beschreven staat hoe mRNA-eiwit complexen geïsoleerd worden en hoe deze complexen geanalyseerd kunnen worden. Met deze achtergrondinformatie hebben de onderzoekers methoden ontwikkeld om vergelijkbare experimenten te doen in het Leidse laboratorium.

In het tweede en derde jaar van het onderzoek werd de stabiliteit van het dystrofine-mRNA met deze technieken bestudeerd. In samenwerking met andere experts op dit gebied uit Italië, Spanje, Nederland en Engeland, werden in verschillende laboratoria experimenten uitgevoerd. Zo werd een experiment opgezet om uit te zoeken welke eiwitten aan het dystrofine-mRNA kunnen binden. De onderzoekers vonden eiwitten die alleen aanwezig waren in cellen van Duchenne-patiënten. Deze eiwitten kunnen de stabiliteit van het dystrofine-mRNA mogelijk beïnvloeden, maar meer onderzoek is nodig om dit te achterhalen.

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs