Home Doneren Contact
Profiel
Naam
Henk Angenent
Sport
Schaatsen

Henk Angenent

Henk Angenent nieuwe ambassadeur Spieren voor Spieren

In 1997 schreef Henk Angenent schaatshistorie door de Elfstedentocht te winnen. Nog altijd is hij actief in de schaatswereld. Sinds kort is hij ook ambassadeur van Spieren voor Spieren. “Ik wil helpen om alle spierziekten bij kinderen te verslaan.”

Vorig jaar zag Henk een film van Spieren voor Spieren. “Het ging over een gezin met drie zoons. Twee van de broertjes hebben de spierziekte SMA. Bij Ruben werd dit pas ontdekt toen hij twee jaar was. Je ziet in het filmpje dat hij moeite heeft met rennen. Ook zakt hij soms door zijn benen. Bij Gideon, de jongste, is de ziekte wel meteen ontdekt. Daardoor kon hij meteen behandeld worden. Bij hem zie je bijna niets van de ziekte. Het is zó belangrijk dat kinderen met een spierziekte snel geholpen worden.” Spieren voor Spieren wil elke dag een stap vooruit. Op weg naar sneller een diagnose en behandelingen voor kinderen met een spierziekte. “Daar zet ik me graag voor in.”

Henk is coach van een groep talentvolle marathonschaatsers. Het team komt uit onder de naam Spieren voor Spieren powered by Douna Machinery. “De hele ploeg zet zich in voor Spieren voor Spieren. De jongens zijn er ook erg mee bezig. Mooi om te zien hoe zij hun spieren inzetten voor zieke spieren.”

Zeven uur schaatsen
Dat zij zich met hart en ziel inzetten is deze middag goed te zien, in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Daar ontmoeten Henk en de talentvolle schaatsers de 6-jarige Else Reitsma. Zij heeft Distale SMA, een zeldzame spierziekte waardoor ze bijna geen spierkracht heeft in haar armen en benen. Maar levenskracht? Dat heeft de Friese Else voor tien. “Wat vind jij leuk om te doen?”, vraagt Henk in het restaurant van de ijsbaan. “Zingen en dansen. Ik ken heel veel liedjes, ook van TikTok”, antwoordt Else, die honderduit kletst. Over TikTok, dieren en schaatsen.
“Thuis kijken we vaak naar schaatsen op tv. Met chips erbij, of gehaktballetjes.”
“Zullen we samen een stukje gaan schaatsen?”, vraagt Henk.
“Ja!” Elses ogen beginnen te glimmen.
“Wist je dat Henk de Elfstedentocht heeft gewonnen?”, zegt haar vader. “Dat is een tocht van 220 kilometer.”
“Dat is ongeveer zeven uur schaatsen”, vult Henk aan.
“Zéven uur?”, vraagt Else ongelovig.
“Dat is net zo lang als we met de auto naar Denemarken rijden voor de vakantie”, zegt haar vader.

Knokkers op het ijs
Even later gaan Henk en Else samen over het ijs. Hij duwt haar rolstoel over de baan, steeds wat harder. Elses moeder Chantal kijkt vol trots naar haar dochter, die met een big smile langskomt. Geduwd door een iconische Elfstedenheld. Ook een doorzetter, net als Else. “Maar een Elfstedentocht rijd je waarschijnlijk maar één keer in je leven”, aldus Chantal. “En voor Else is elke dag een Elfstedentocht. Voor kinderen met een spierziekte is het elke dag knokken.”

Al die knokkers moeten we helpen, vindt Henk Angenent. “Het is zo belangrijk om geld in te zamelen voor kinderen met een spierziekte. Dat helpt om zoveel mogelijk te versnellen. Hoe mooi zou het zijn als meer varianten van spierziekten in de hielprik gaan, net als SMA. Dan is snelle diagnose en behandeling mogelijk, zodat kinderen met een spierziekte een normaal leven kunnen leiden. Dat gun ik elk kind.”

Daarom is Henk Angenent nu trotse ambassadeur van Spieren voor Spieren. “Voor kinderen als Else. Ik wil helpen om alle spierziekten bij kinderen te verslaan.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs