Home Doneren Contact

IMPACT-studie (Imaging Muscle Performance during ACtion)

Deze studie is een initiatief vanuit het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht waarbij er een handergometer wordt ontwikkeld die gebruikt kan worden in de MRI scanner.

Onderzoekers: Drs. B. Bartels en Dr. L. van der Pol
Centrum: UMC Utrecht
Looptijd: 01-09-2018 t/m 01-09-2021
Bedrag: € 40.000,-

Doel

Patiënten met SMA zullen in de scanner door middel van het apparaat bewegen en de functie van de spieren kan op deze manier live worden geregistreerd. Dit zal worden gedaan voor patiënten zonder en met behandeling met het medicijn Spinraza.

De studie wordt gefinancierd door een financiële bijdrage van €40.000 Spieren voor Spieren voor de materiaalkosten van de ergometer. Daarnaast dragen het UMC Utrecht, UMC Groningen en MR Mechanics bij door personeel in te zetten op de studie. Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI), een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, heeft een subsidie van €163.900 voor deze studie toegekend.

Resultaten

De studie is op 1 september officieel van start gegaan en de ontwikkeling van de fietsergometer en de bijbehorende software liggen op schema. De eerste versie van het onderzoeksprotocol is geschreven en zal binnenkort ter beoordeling aan de medische ethische commissie van het ziekenhuis worden aangeboden. Het wordt verwacht dat de eerste patiënten eind 2019 hun deelname aan de studie zullen kunnen starten.

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs