Home Doneren Contact

Beademingsmasker voor kinderen

Veel spierziekten tasten op den duur de ademhalingsspieren aan. Mensen kunnen niet langer zelfstandig ademhalen en hebben beademing nodig. Voor kleine kinderen die langdurig beademd moeten worden, is er nog geen beademingsmasker. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een veilig en effectief masker voor deze kinderen.

Onderzoeker: dr. J.F.M. Molenbroek
Centrum: TU Delft
Looptijd: 01-02-2012 t/m 24-05-2015
Bedrag: €255.866,-


Achtergrond

Bij mensen met een spierziekte raken de spieren steeds verder verzwakt. Vaak worden op termijn ook de ademhalingsspieren aangetast. Mensen kunnen niet langer zelfstandig ademhalen waardoor ze komen te overlijden. Een beademingsmasker neemt de ademhalingsfunctie over, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd. Voor kinderen onder de zes jaar die langdurig beademd moeten worden, is er nog geen masker. Voor hen wordt een mondmasker voor volwassenen omgebouwd. Omdat dit vaak niet goed past, lekt er lucht weg of kunnen kinderen last krijgen van ontstekingen, drukplekken en vervorming van het gezicht en gebit.

Doel

Het belangrijkste doel van dit onderzoek is de ontwikkeling van een beademingsmasker voor kinderen onder de zes jaar. Om te beginnen wordt er eerst een database opgebouwd met gegevens over de uiteenlopende maten en vormen van kinderhoofden. Deze gegevens worden vertaald naar een ontwerp voor een veilig en effectief beademingsmasker voor kinderen.

Resultaten

Tot nu toe is onderzocht welke soorten beademingsmaskers op dit moment worden gebruikt en welke problemen ermee zijn. Daarnaast zijn de ziektes waarbij kinderen op den duur een beademingsmasker nodig hebben en de mogelijke gezichtskenmerken die daarbij horen, in kaart gebracht. Ook is er een meetsysteem aangeschaft en getest om de database met gegevens op te bouwen. Inmiddels zijn al 307 kinderen opgemeten en gefotografeerd. Het verzamelen van gegevens is hiermee afgerond. De meetresultaten van de kinderen zijn bewerkt en verwerkt en klaar om geanalyseerd te worden. Hier wordt momenteel aan gewerkt. Ook hebben de onderzoekers in samenwerking met een groep studenten een eerste verkenning naar de ontwikkeling en productie van het beademingsmasker gedaan.

Masker-2

Masker-1

 

 

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs