Home Doneren Contact

Constructie van hoge-capaciteit virussen voor gentherapie Duchenne

Duchenne spierdystrofie is een erfelijke spierziekte, die vrijwel alleen bij jongens voorkomt,  en de spieren aantast en verzwakt. De eerste verschijnselen zijn dikwijls zichtbaar voor het tweede levensjaar. De spieren van met name bovenbenen en later ook de bovenarmen zijn zwak en het uithoudingsvermogen beperkt. In de loop der jaren neemt de spierkracht af en de meeste kinderen hebben tussen hun achtste en twaalfde een rolstoel nodig.

 

Onderzoeker: dr. M.A.F.V. Gonçalves
Centrum: LUMC Leiden
Looptijd: 21-05-2012 t/m 21-05-2016
Bedrag: €249.893,- (cofinanciering Prinses Beatrix Spierfonds)

Achtergrond
Gentherapie biedt nieuwe mogelijkheden om erfelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Duchenne, te genezen. Bij de ziekte van Duchenne is er een erfelijke afwijking in het dystrofine-gen. Dystrofine is erg belangrijk voor de mechanische stabiliteit van spiercellen. Bij gentherapie worden vaak aangepaste virussen gebruikt voor de overdracht van het benodigde gen naar lichaamscellen. De virussen die momenteel beschikbaar zijn voor gentherapie, zijn niet efficiënt genoeg of hebben een te kleine capaciteit om grote genen (zoals het dystrofine-gen) over te dragen. Voor gentherapie bij de ziekte van Duchenne is er dus behoefte aan nieuwe en veilige genoverdracht-systemen voor langdurige correctie van de spiercellen.

Doel
In dit project werden nieuwe, veilige virussen gemaakt. Deze virussen werden getest in de spiercellen van Duchenne patiënten. Als de virussen effectief en veilig zijn, biedt dit nieuw perspectief voor de behandeling van de ziekte van Duchenne met gentherapie.

Resultaten
De onderzoekers hebben met behulp van zogenaamde ‘moleculaire scharen’ een synthetisch dystrofine-gen in cellen van Duchenne-patiënten kunnen zetten. Verder blijkt dat moleculaire scharen in het laboratorium ook het eigen dystrofine-gen kunnen repareren. Deze resultaten vormen de basis voor verder onderzoek naar de ontwikkeling van een effectieve gentherapie voor Duchenne.

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs