Home Doneren Contact

Uitpuffen en genieten voor Barbara de Loor

Tijdens de Spierathlon waren uiteraard ook enthousiaste sportambassadeurs van Spieren voor Spieren van de partij. Barbara de Loor, voormalig wereldkampioen schaatsen, stapte samen met Iker op de fiets. “Een heel bijzondere dag.”

Ook zo genoten van de Spierathlon?
“Absoluut! Het was prachtig weer en de dag was mooi opgezet. Er was op het terrein van alles te doen voor de kinderen, je kon lekker eten en drinken. En het sporten was natuurlijk geweldig. Al die kinderen die in bootjes het water op gingen; ik werd er helemaal blij van.”

Met wie heb jij de Spierathlon afgelegd?
“Ik heb het fietsonderdeel gedaan samen met Iker, een 10-jarig jongetje met Duchenne. Ik was natuurlijk veel te fanatiek, dus ik was helemaal kapot. Maar ik kon genoeg rusten, want na elke ronde was er een post met drinken en wat te eten. Iker gaf elke keer aan: nu wil ik een appeltje. Nu wil ik wel wat ontbijtkoek. En nu wil ik een sportdrankje. Dan kon ik steeds even uitpuffen.”

Hoe vond Iker het?
“Hij vond het hartstikke leuk. Hij wist precies waar we heen moesten en heeft zelf ook meegetrapt, dan werd het voor mij wat lichter. Dat is het leuke van de Spierathlon: dat kinderen met een spierziekte zelf actief kunnen meesporten. Het gaat echt om het sámen doen, waarbij ieder zijn eigen rol heeft, op zijn eigen niveau. Achteraf hoorde ik ook veel kinderen zeggen: ik heb in het bootje meegepeddeld met mijn armen. Je zag die kinderen echt genieten dat ze hun steentje konden bijdragen.”

Wat heeft vooral indruk op je gemaakt?
“In het bootje achter Pieter van den Hoogenband lag Wout, een jongen met SMA die fysiek bijna niets meer kan en moeilijk praat. Dat is heel heftig om te zien. Maar doordat ik nu zo’n drie jaar rondloop bij Spieren voor Spieren zie ik ook de vreugdemomentjes en het plezier dat Wout had, ook al kan hij er moeilijk over praten. Je merkt het aan de geluidjes, de twinkeling in zijn ogen. Bij Spieren voor Spieren heb ik echt geleerd om goed te kijken, te luisteren en te ervaren hoe kinderen met dingen omgaan. Dat heeft me absoluut verrijkt.”

De Spierathlon heeft 222.777 euro opgeleverd voor het Spieren voor Spieren Kindercentrum.
“Dat centrum in Utrecht is er al, maar kan door dit bedrag worden uitgebreid. Zo kunnen hier in de toekomst meer kinderen terecht met een mogelijke spierziekte, voor een diagnose en zorgonderzoek. Het is zo belangrijk dat er vroegtijdig diagnoses worden gesteld, zodat kinderen en hun ouders goed kunnen worden begeleid. Hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe beter er kan worden nagedacht over een behandelplan. Dan zijn de ouders ook minder zoekende. Kennis is zo belangrijk.”

Waarom steun jij Spieren voor Spieren?
“Ik weet nog hoe ik als klein meisje – toen ik de leeftijd van Iker had – met rode kaplaarsjes en Friese doorlopers ging schaatsen op het ondergelopen weiland achter ons huis. Daar dacht ik geen moment over na; dat was zo vanzelfsprekend. Daarna heb ik een mooie topsporttijd beleefd. Op het hoogste niveau heb ik mijn sportdroom kunnen beleven. Mijn liefde en enthousiasme voor sport en bewegen geef ik graag door. In het bijzonder aan kinderen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. Ook kinderen met een spierziekte wil ik laten zien dat sporten gezond en leuk is. En daarnaast wil ik natuurlijk helpen om geld op te halen voor onderzoek naar en behandeling van spierziekten.”

Wat is je nog meer bijgebleven van je ambassadeurschap?
“Met de 7-jarige Thom heb ik een voetbal beschilderd, die op het Spieren voor Spieren-gala werd verkocht. Thom is een energieke jongen met een duidelijke wil; hij weet heel goed wat hij wel en niet wil. ‘Dat kan ik niet’ komt in elk geval niet voor in zijn woordenboek, net als ‘daar ben ik te beperkt voor’. Lukt iets niet door zijn spierziekte? Dan probeert hij het gewoon op een andere manier. Van zulke kinderen kan ik nog wat leren.”

 

Barbara-iker

Nog geen commentaar geplaatst.

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs