Home Doneren Contact

‘Het draait om de gezinnen’

De één komt uit de sportwereld, de ander uit het bedrijfsleven. Samen willen ze Spieren voor Spieren nog sterker maken. Maak kennis met Minke Booij en Mariël de Jongh, de nieuwe directeur en manager van Spieren voor Spieren. “We willen nog meer van betekenis zijn voor de kinderen en de gezinnen.”

Ruim drie jaar lang was Marjolein Bolhuis-Eijsvogel de bevlogen directeur van Spieren voor Spieren. Per 1 september is zij opgevolgd door een even bevlogen oud-hockeyster: Minke Booij.

 “In 2004 werd ik, als aanvoerster van het Nederlands vrouwenhockeyteam, ambassadeur van Spieren voor Spieren. En ik ben dat altijd gebleven. Mijn gezonde spieren inzetten voor zieke spieren, dat spreekt mij enorm aan”, aldus Minke, die 227 interlands speelde en onder meer een wereld- en olympische titel won.

“Als topsporter gebruikte ik mijn spieren om topprestaties neer te zetten. Voor deze kinderen is een pen oppakken of zelf hun tanden poetsen al een topprestatie.”

Ervaring als moeder
Hoe Spieren voor Spieren ervoor staat? “Goed”, constateert Minke. “Onder Marjolein is de stichting sterk gegroeid. Er zijn mooie sportieve evenementen bij gekomen, zoals de Wintertijd Challenge en de Spierathlon. Hiermee – en op allerlei andere manieren – is veel geld opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek.”

Ook zijn er grote stappen gezet wat betreft het Spieren voor Spieren Kindercentrum in Utrecht. Minke: “Het is zo belangrijk dat gezinnen een snelle diagnose kunnen krijgen. Dat weet ik uit eigen ervaring, als moeder van een kind dat in de medische molen zit. Al heeft mijn zoontje trouwens geen spierziekte.”

Zingeving
In haar nieuwe functie als directeur werkt Minke intensief samen met Mariël de Jongh, sinds 1 augustus jl. manager bij Spieren voor Spieren. “Ik heb veertien jaar bij Brand Loyalty International gewerkt en daarvoor twaalf jaar bij KPN Telecom. Ik kom uit de commerciële hoek, uit de wereld van het grote geld. Vorig jaar stelde ik mezelf de vraag: vind ik zingeving in het werk dat ik nu doe? Of ga ik écht wat betekenen voor de maatschappij?”

Ze koos voor het laatste. “Mooi dat Mariël die stap heeft gezet en haar commerciële ervaring voor ons gaat inzetten”, stelt Minke, die zelf overstapte van de KNVB. Daar nam ze deze zomer afscheid in stijl als Manager Vrouwenvoetbal: met een Europese titel voor de Nederlandse voetbalvrouwen.

Meer impact
De volgende uitdaging: de impact van Spieren voor Spieren vergroten. “We willen nog meer van betekenis zijn voor de kinderen en de gezinnen”, stelt Minke. “Daarvoor willen we nog meer geld ophalen, dat we goed kunnen besteden. Niet alleen aan wetenschappelijk onderzoek, maar ook aan bijvoorbeeld rolstoelen of de Spieren voor Spieren Dag. We willen het leven van de kinderen zo makkelijk en prettig mogelijk maken. ”

Om dat te bereiken gaat niet de hele organisatie op de schop. Minke: “Wel gaan we kritisch kijken: wat hebben we de laatste jaren gedaan? Wat leverde het op? Wat kan er beter? En waar kunnen we groeien?”

Knuffel van Anouk
Nog even terug naar de nieuwe manager, die nog wat moet bekennen. “Voor ik ging solliciteren, wist ik heel weinig van Spieren voor Spieren. Maar inmiddels heeft het een grote impact op mijn leven”, vertelt Mariël. “Hoe meer kinderen, gezinnen, topsportambassadeurs en andere betrokkenen ik ontmoet, hoe gemotiveerder ik word. Ik besteed mijn tijd, energie en passie graag aan deze mooie stichting.”

“Die gedrevenheid zie je bij iedereen binnen ons team”, vult Minke aan.

Mariël knikt. “Een mooi voorbeeld zag ik laatst bij de Spieren voor Spieren Dag. In de auto daar naartoe hadden twee broertjes “ruzie” gemaakt. Waarover? Wie het eerst Anouk, een van onze medewerkers, een knuffel mocht geven. We kunnen het hebben over rendement, over de structuur van de organisatie. Maar onze mensen, díe maken het verschil.”

Voor ons is Spieren voor Spieren (SvS) heel belangrijk.
Dankzij de inzet van heel veel mensen wordt er veel gedaan voor kinderen met een spierziekte.
Thom en Vince hebben heel veel plezier, dankzij alles wat SvS doet.
Inzet en inbreng als kindambassadeur geeft veel vertrouwen.
Spreken voor grote groepen mensen is geen probleem voor Vince!
Soms is er een click met andere kinderen en gezinnen met een spierziekte.
Er is een speciale band met Anouk van SvS, dus als Thom en Vince weten dat ze Anouk weer gaan zien, dan worden vooraf afspraken gemaakt wie als eerste mag knuffelen met Anouk.
Hopelijk blijft ons contact heel lang zoals het nu is en wij zullen zo lang we kunnen betrokken blijven bij SvS en in het bijzonder bij de Spierathlon. Groetjes, Alex Scheenstra.

Reactie door Alex Scheenstra op 5 oktober 2017 om 16:19

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs