Home Doneren Contact

Kracht is meer dan spierballen

Sommige sporters wisten als kind al dat ze de top wilden halen. Bij mij is het stap voor stap gegaan. Op mijn elfde begon ik met keepen. Dat vond ik zo leuk dat ik dacht: daar ga ik voor. Een jaar later zat ik in het districtsteam. En weer een jaar later in het Nederlands jeugdteam. Op mijn achttiende speelde ik in Jong Oranje, waarmee we in 2009 wereldkampioen zijn geworden.

Geprikkeld
Rond dat WK was ik in topvorm, maar ik was tweede keepster en heb het hele toernooi geen minuut mogen spelen. Die teleurstelling heeft me geprikkeld om nog harder te trainen, om nog beter te worden. Ik maakte de overstap naar Laren Dames 1, in de top van de Hoofdklasse, en ben krachttraining en logopedie gaan doen. Ook ben ik naar een sportpsycholoog gegaan om mentaal nog sterker te worden, ook al was dat al een van mijn sterke punten.

Dat heeft zich uitbetaald, want een jaar later – op mijn negentiende – stond ik in het doel bij het Nederlands elftal tijdens het WK. Als jongste keepster ooit. Hoe me dat gelukt is? Door in mijn droom en in mezelf te geloven, en door met heel veel plezier hard te werken.

Eigen kracht
Het doorzettingsvermogen dat je als topsporter nodig hebt, zie ik ook bij de kinderen die ik ontmoet als ambassadeur van Spieren voor Spieren. Door hun spierziekte hebben deze kinderen het soms zwaar, maar ze proberen alles uit hun mogelijkheden te halen. Ze maken er het beste van en gaan daarbij uit van hun eigen kracht.

Bij het woord ‘kracht’ denken mensen vaak aan fysieke kracht. Aan spierballen. Deze kinderen hebben geen sterke spieren, maar wél een sterke persoonlijkheid. Ik zie kinderen in een rolstoel, of kinderen met spalkjes aan hun armen, die over een gigantische kracht beschikken. Ze zijn weerbaar, positief en strijdlustig.

Neem bijvoorbeeld Dean, een van de kind-ambassadeurs van Spieren voor Spieren die ik heb mogen ontmoeten. Ja, hij heeft een spierziekte. Maar hij is vooral een jongen die gewoon lekker wil spelen met vriendjes en alles op school probeert mee te doen. Een heel leuke en sterke jongen met zijn eigen dromen. De belangrijkste? Dat er een therapie wordt gevonden voor zijn ziekte.

Van onderzoek naar genezen
Van jongs af aan wil ik mensen helpen en beter maken. Daarom ben ik geneeskunde gaan studeren. Vanuit mijn studie heb ik van september 2013 tot juni 2015 onderzoek gedaan naar de spierziekte SMA (Spinale Musculaire Atrofie). We hebben gekeken naar de operaties die deze kinderen moeten ondergaan om hun scoliose, oftewel zijdelingse verkromming van de wervelkolom, te corrigeren. Ik ben blij dat ik op deze manier een kleine bijdrage heb kunnen leveren, maar er is nog veel meer onderzoek nodig!

Er zijn honderden spierziekten, stuk voor stuk met verschillende oorzaken en symptomen. Op dit moment kunnen we eigenlijk alleen een deel van de klachten bestrijden. Het zou fantastisch zijn als we alle spierziekten uiteindelijk kunnen genezen, bijvoorbeeld door middel van gentherapie.

Dromen
Het motto van Spieren voor Spieren is: help spierziekten de wereld uit! Daar sta ik volledig achter en dat is ook mijn droom als ambassadeur. Dromen komen niet altijd uit, maar je moet erin geloven en er alles aan doen om ze te bereiken. Zo heb ik mijn droom waar kunnen maken om keepster te worden van het Nederlands hockeyteam.

Had ik dat op mijn elfde durven hopen, toen ik begon met keepen? Geen moment.

Had ik dat op mijn achttiende verwacht, toen ik als tweede keepster op de tribune zat bij Jong Oranje? Nee, absoluut niet.

Maar het is gelukt. Ik zit inmiddels meer dan vijf jaar bij Oranje en ben Olympisch kampioen en wereldkampioen, ik heb de Europese titel en de Champions Trophy gewonnen en de titel ‘Beste Keepster van de Wereld’. En nu? Nu droom ik van Olympisch goud met mijn team in Rio, waarna ik mijn studie wil afronden. Dan gaat ook mijn droom om arts te worden in vervulling.

Dus kun je dromen waarmaken? Absoluut. Als teamsporter heb ik in elk geval één ding geleerd: als je samen ergens voor gaat, is er veel meer mogelijk dan je denkt. Dus: ja, ik geloof dat we samen spierziekten de wereld uit kunnen helpen. Stap voor stap.

Voor Dean. En voor al die andere kinderen

 

Joyce Sombroek is ambassadeur van Spieren voor Spieren, topsporter, keepster van het Nederlands hockeyteam en arts in opleiding.

 

Nog geen commentaar geplaatst.

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs