Home Doneren Contact

“Jullie zijn voor mij een bron van inspiratie”

Op 1 oktober hebben wij afscheid genomen van onze directeur Minke Booij. Per 17 oktober is zij aan de slag gegaan als directeur Topsport, Events en Foundation bij Eiffel.

Vanaf haar start op 1 september 2017 tot 1 oktober 2022 heeft Minke voor veel positieve veranderingen gezorgd, zowel voor als achter de schermen. We blikken samen met haar terug op 5 bijzondere jaren en beginnen waar het begon: Minke haar doel was om van nog meer betekenis te zijn voor de kinderen met een spierziekte en hun gezinnen.

Waar ben je, in het behalen van jouw doel, het meest trots op?
“Ik ben het meest trots op het besluit dat wij in 2018 hebben genomen om een enorme investering (ter waarde van in totaal 4 miljoen euro in 2 jaar) in het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht te doen. Deze investering heeft het team aldaar in staat gesteld om kinderen met de spierziekte SMA baanbrekende behandelingen te geven en ervoor te zorgen dat SMA in de hielprikscreening is opgenomen. Dat was anders nooit zo snel gelukt.”

Spieren voor Spieren blijft investeren in het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht, en in de voortzetting en uitbreiding van de activiteiten in de Kindercentra van het LUMC – Willem-Alexander Kinderziekenhuis (Leiden) en het Radboudumc – Amalia Kinderziekenhuis (Nijmegen).

Naast de financiële investering, waarin heeft Spieren voor Spieren nog meer een rol gespeeld?

“Wat zij, de 3 Kindercentra, van ons hebben geleerd. De ondernemers- en sportmentaliteit en het belang van samenwerking om sneller resultaten te boeken. In de wereld van de ziekenhuizen is samenwerking zeker niet vanzelfsprekend, maar wel cruciaal om diagnose en behandelingen sneller bij kinderen met een spierziekte te krijgen. Spieren voor Spieren heeft het voor elkaar gekregen dat specialisten in de centra informatie uitwisselen, van elkaar leren en dat er nu zelfs gezamenlijk projecten worden ingediend is baanbrekend.”

Het is daarom van groot belang maximaal in te zetten op samenwerking tussen deze drie centra, zodat op 3 plekken diagnose en behandelingen sneller beschikbaar zijn.

Spieren voor Spieren beschikt over een unieke samenstelling van ambassadeurs. Van topsporters en oud-topsporters tot kind-ambassadeurs.

Wat is de meerwaarde van de ambassadeurs en hun inzet voor het realiseren van het doel?

“De kind-ambassadeurs en topsporters vertellen als geen ander het verhaal van Spieren voor Spieren: ‘gezonde spieren voor zieke spieren’. Als eerste natuurlijk de kinderen die leven met zieke spieren voor wie alledaagse handelingen zoals opstaan, lopen, iets eten et cetera een topprestatie is. En de topsporters die zich goed realiseren hoe afhankelijk ze zijn van hun gezonde spieren om hun sportieve dromen waar te maken. Het is altijd indrukwekkend wanneer wij deze groepen samen hebben gebracht en te zien hoe ze elkaar inspireren.”

Hoe heb jij het contact met de vele gulle gevers ervaren?

“De ene keer heb je contact met vertegenwoordigers van grote bedrijven die mooie evenementen organiseren en vervolgens met een energieke actieve oma die al jaren een flessen inzamelactie organiseert in de supermarkt om de hoek. Of een kind-ambassadeur die zelf een actie opzet en zo velen inspireert, maar ook de organisatoren van bijvoorbeeld de golfdagen of de zwemtocht van Den Helder naar Texel die dit jarenlang doen of hebben gedaan. De afwisseling maakt het zo leuk en de betrokkenheid van de gevers is altijd hartverwarmend. Alleen samen kunnen we versnellen.”

Het artikel uit 2017 opent met ‘het draait om de gezinnen’. In 5 jaar tijd heb je met heel veel kinderen en hun gezinnen contact gehad.

Hoe kijk je hierop terug?

“Ik heb naar heel veel verhalen geluisterd van ouders over wat Spieren voor Spieren voor hen en hun kinderen betekent. Dat ouders hun kind na een behandeling vooruit zien gaan, dat een bezoek aan het Spieren voor Spieren Kindercentrum veel heeft betekend, dat ouders en kinderen zich gezien en gehoord voelen en intens genieten van de Spieren voor Spieren Dag. Die verhalen geven een gevoel van voldoening en trots.”

Wat zou je nog tegen al die kinderen willen zeggen?

“Het was super jullie beter te leren kennen de afgelopen 5 jaar en wat hebben we samen mooie dingen gedaan! Samen cheques in ontvangst genomen, verteld over spierziekten, de Spieren voor Spieren Dag beleefd en nog veel meer. Ik heb zoveel mooie herinneringen aan onze ontmoetingen. Jullie zijn voor velen en ook voor mij een bron van inspiratie. Nooit opgeven, optimistisch zijn en altijd op zoek naar wat nog wel kan.”

En verder….
“Ik wil hier ook heel erg graag het Spieren voor Spieren team bedanken. Het team werkt zo ontzettend hard en er zijn genoeg momenten waarop het niet makkelijk is omdat we geregeld verdrietige verhalen horen en teamleden in hun privéleven ook te maken hebben met ziekte en verlies. Maar er was altijd ruimte voor humor op kantoor. Wat hebben we gelachen, soms door de tranen heen. Er is geen dag geweest dat ik niet met plezier ons kantoor binnen stapte.”

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs