Home Doneren Contact

‘Vince is zo positief’

Samen met Helden en onze ambassadeurs kijken we vooruit op de Spierathlon. Vandaag deel drie: Ajax-verdediger Joël Veltman. 

Waarom ben je ambassadeur geworden van Spieren voor Spieren?
“Het is een beetje gerelateerd aan voetbal, en wat het uitstraalt vind ik ook wel mooi. De gezonde spieren die zich inzetten voor de minder goede spieren, dat vind ik prachtig. Een hele mooie doelstelling, dat is ook de reden waarom ik me aansloot. In mijn familie zijn er ook gevallen van hartziekte, dat is natuurlijk ook een spier. Ik heb dus wel indirect ervaring met spierziektes. Toen ik via via in contact kwam met de organisatie Spieren voor Spieren was de keuze niet heel lastig.”

Vanaf januari ben je ambassadeur, wat heb je allemaal meegemaakt?
“Bij Huis ter Duin mochten we samen een spiertje schilderen, samen met een ander kindje. Ik heb toen met Vince geschilderd, een kindje met spierziekte.”

‘Vince staat zo positief in het leven, daar kunnen wij nog wat van leren’

 

Hoe is zo’n evenement voor jou?
“Het was voor mij de eerste keer en wist zodoende niet heel goed wat de verwachtingen waren, maar het was eigenlijk gelijk heel leuk. Ik heb toen heel veel met Vince gepraat, hij vertelde dat hij psycholoog wilde worden en dat geloof ik zo. Ha. Hij lulde de oren van mijn hoofd. Wat me opviel is dat hij heel erg positief in het leven stond. Daar kunnen wij echt nog wat van leren. Wij kunnen sporten wanneer we willen, maar Vince is door zijn ziekte heel snel moe, dus die moet soms al direct stoppen terwijl hij het wel leuk vindt. Maar hij bekijkt het echt van een zonnige kant: hij vertelde bijvoorbeeld dat hij voorrang krijgt in de achtbaan.”

 Ah! Ben je dan inmiddels met hem al eens naar een pretpark geweest?
“Haha, nog niet. Het lijkt me wel leuk, dat heeft ook zeker zijn voordelen! Misschien moet ik dat eens gaan doen.”

 Wat levert het jou op?
“Ik ben echt een ervaring rijker en in de tussentijd leveren dat soort schilderijen ook heel veel geld op voor onderzoek van spierziektes en voor dit soort evenementen. We kunnen zo weer meer kinderen een mooie dag bezorgen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

 

‘Ik zou het prachtig vinden om me ook fysiek in te zetten voor Spieren voor Spieren’

 

Wanneer is jouw ambassadeurschap voor Spieren voor Spieren geslaagd?
“De kerndoelstelling is dus het inzetten van gezonde spieren voor minder gezonde spieren. Het liefste wil ik zo veel mogelijk geld inzamelen voor die kinderen en voor het onderzoek. Dat ik in de tussentijd die kinderen een mooie dag kan bezorgen geeft me ook veel voldoening. Over een paar weken is de Spierathlon, het is nog even afhankelijk van het Nederlands elftal of ik daar ook aan deel kan nemen. Maar ik zou het prachtig vinden om me ook fysiek in te zetten voor Spieren voor Spieren. Fietsen in een bakfiets of zwemmen met een bootje, prachtig lijkt me dat.”

“Het liefste blijf ik mijn hele leven ambassadeur voor Spieren voor Spieren, zolang ik het kan doen voor die kinderen blijf ik het doen. Na het ene evenement kijk je ook al snel uit naar het volgende evenement.”

 

De Ajax Foundation doet ook projecten in de wijk, ben je daar ook bij betrokken?
“Ja, inmiddels ben ik ook al een keer of drie/vier betrokken bij de werkzaamheden van de Foundation. Je vergeet soms als profvoetballer hoe blij je de kinderen kunt maken door gewoon aanwezig te zijn bij die scholen en evenementen. Ik merk dat je de nieuwe generatie inspireert als je gewoon je verhaal vertelt. Ik kom nog geregeld bij mijn oude voetbalclub VV IJmuiden, daar kom ik jongens tegen die er motivatie uit halen om een Ajax-voetballer te kennen en ontmoeten.”

 13 Juni is de Spieren voor Spieren Spierathlon. Wat zijn je verwachtingen?
“Mijn verwachting is dat er genoeg animo voor is om deel te nemen en ik hoop dat er ook veel geld wordt opgehaald voor Spieren voor Spieren. Als ik zelf deelneem maak ik me wel een beetje zorgen om het zwemmen. Dat is mijn minste onderdeel. Ha. Maar het is gelukkig ook de kleinste afstand, dus moet dat denk ik wel gaan lukken hoor.”

Waarom moeten lezers van Helden Online toch écht de acties van Spieren voor Spieren steunen?
“Het geeft zoveel voldoening om kinderen een prachtige dag te laten beleven én er moet nog heel veel onderzoek gedaan worden. Met dit soort evenementen halen we dat geld op, en besteden we het goed.”

 

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs