Home Doneren Contact

Utrechtse studenten de gracht in tegen FSHD

De Utrechtse badmeesters tijdens het zomerseizoen op Texel

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) maakt dit weekend een sprong in het diepe. De studentenvereniging uit Utrecht doet aanstaande zondag mee aan de SingelSwim Utrecht, om de strijd aan te gaan tegen de spierziekte FSHD. Bij dit unieke evenement zwemmen deelnemers door de Utrechtse grachten om geld op te halen. De opbrengsten gaan naar onderzoek tegen deze spierziekte.

Spieren voor Spieren spreekt met Olle Verschoof, Rector van het USC, over hun deelname. Samen met zijn zestien teamgenoten zal hij te water gaan om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte FSHD.

 Hoi Olle, wat gaaf dat jullie meedoen! Hoe zijn jullie bij dit initiatief gekomen?
“We vinden het altijd goed en leuk om aan initiatieven als de SingelSwim mee te doen. Toen we de vraag kregen om ook het water in te gaan, zijn we meteen gesprongen. Een zwemtocht door de oudste verdedigingsgracht van Nederland, dat is natuurlijk fantastisch. Het feit dat dit evenement geheel in teken staat van fondsen bij elkaar zwemmen en aandacht vragen voor de spierziekte FSHD maakt het nog mooier.”

 Hebben jullie hard getraind?
“Om eerlijk te zijn had ik nog nooit eerder zulke afstanden (2 km, red.) gezwommen. De eerste keer dat ik in het zwembad een baantje borstcrawl deed, zonk ik al na 30 meter. Maar inmiddels heb ik zes keer gezwommen en de twee kilometer aangetikt. Of het pittig is? Nu ik de techniek een beetje onder de knie krijg, wordt het steeds beter te doen. Het was alleen wel makkelijk om in het zwembad elke 50 meter af te mogen zetten tegen de muur, dus dat wordt zondag een extra uitdaging!”

Hebben jullie al een mooi eindbedrag in gedachte?
“Vanuit het USC zijn er een aantal studenten die elk jaar vrijwillig een zomerseizoen op Texel als badmeester draaien. Zij zijn voor deze actie hoofdverantwoordelijk en inmiddels staat de teller op 1700 euro, een mooi bedrag, maar we streven natuurlijk naar meer!”

Jullie gaan onder andere te water met de Utrechtse burgermeester van Zanen en Q-Music DJ Domien Verschuren. Wat vind je ervan dat zoveel mensen meehelpen in de strijd tegen FSHD?
“Fantastisch. Het is natuurlijk ontzettend bijzonder dat de burgermeester en een bekende DJ meedoen aan zo’n mooi initiatief. We zien het als een leuke uitdaging. Daarnaast is het een mooie en originele manier om aandacht te vragen voor een spierziekte als FSHD. We zetten, net zoals alle andere deelnemers, graag onze gezonde spieren in voor zieke spieren.”

Kan de SingelSwim ook volgend jaar weer op jullie deelname rekenen?
“Het is een unieke manier om ons zo jaarlijks in te kunnen zetten voor het goede doel. Daarnaast is het voor de aankomende badmeesters natuurlijk een hele goede voorbereiding voor het zomerseizoen op Texel. We zijn volgend jaar denk ik zeker weer van de partij!”

Olle, dankjewel voor je tijd en heel veel succes gewenst zondag!
“Dankjewel. Als mensen ons nog willen steunen met een donatie, dan kan dat via deze link!”

Over FSHD
FSHD (facioscapulohumerale dystrofie) is een erfelijke spierziekte die in vooral tot uiting komt in de spieren van gezicht (facies), schouderblad (scapulo) en bovenarmen (humerus). Meestal begint de ziekte in de gezichtsspieren. Later neemt meestal de spierkracht in schouders en bovenarmen af. De verschijnselen en het verloop verschillen van persoon tot persoon. FSHD is een erfelijke ziekte maar kan ook ‘spontaan’ ontstaan. In Nederland hebben naar schatting zo’n tweeduizend mensen FSHD. Ongeveer 20% van de mensen met FSHD wordt afhankelijk van een rolstoel. Meer lezen over FSHD? Dat kan hier. 

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs