Home Doneren Contact

Sven Kramer bezoekt het Spieren voor Spieren Kindercentrum en Inspanningslab

Hoofd-ambassadeur van Spieren voor Spieren, Sven Kramer, bracht een bezoek aan het Spieren voor Spieren Kindercentrum en Inspanningslab. Het Inspanningslab is gerealiseerd dankzij de inzet van heel veel Nederlanders. Een goede conditie en spierkracht zijn belangrijk voor iedereen, maar van levensbelang voor kinderen met een spierziekte. Essentieel dus om er alles aan te doen om de spierfunctie te onderhouden en waar mogelijk te verbeteren. In het nieuwe Spieren voor Spieren Inspanningslab van het UMC Utrecht krijgen kinderen met een spierziekte vanaf 12 juni begeleiding om het maximale eruit te halen.

Bewegen, sporten en trainen is voor kinderen met een spierziekte vergelijkbaar met topsport. Het is vaak erg vermoeiend en een kleine achteruitgang kan grote gevolgen hebben voor de mogelijkheid om zelf te kunnen schrijven, drinken of lopen. Het is daarom belangrijk dat deze kinderen toegang hebben tot professionele apparatuur waarmee ze hun spierkracht kunnen trainen. Het Spieren voor Spieren Inspanningslab biedt die mogelijkheid. Zo kunnen kinderen daar met een speciaal apparaat bijna gewichtloos lopen en hardlopen. Hierdoor kan een kind met weinig spierkracht als gevolg van zijn ziekte toch het lopen blijven oefenen. Ook is er de mogelijkheid om direct na een operatie de conditie te onderhouden met een bedfiets.

Ook wordt dit inspanningslab de plek waar zorg en onderzoek naar bewegen, sport en training bij kinderen en jongeren met een spieraandoening centraal staan. Hiermee is het nu mogelijk om de behandeling en diagnostiek naar spierfuncties te professionaliseren. Coordinator van het Inspanningslab Bart Bartels: “In dit Inspanningslab kunnen we sensitieve meetinstrumenten ontwikkelen en spierprofielen opstellen waarmee we het effect van nieuwe behandelingen kunnen onderzoeken. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van beweegrichtlijnen voor kinderen met een spierziekte zodat zij optimaal kunnen blijven bewegen.”

Centrale plek in Nederland

Het Spieren voor Spieren Inspanningslab in het UMC Utrecht is woensdag 12 juni officieel geopend en is  beschikbaar voor kinderen met een spieraandoening die in het UMC Utrecht onder controle staan. Het lab is gefinancierd door de Stichting Spieren voor Spieren en wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Evers Staat op Run’ van Radio 538 en, Dance Dance Dance van de Vriendenloterij, Brand Loyalty en ProCare.

 

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs