Home Doneren Contact

‘Ik heb echt een band met Bente opgebouwd’

Samen met Helden en onze ambassadeurs kijken we vooruit op de Spierathlon. Vandaag deel zes: volleybalster Manon Flier. 

Wat was voor jou de reden om ambassadrice te worden van Spieren voor Spieren?
“Vanaf jongs af aan weet ik niet beter dan dat het heel normaal is om mijn spieren te gebruiken. Op die leeftijd denk je er niet over na dat dat een vanzelfsprekendheid is. Pas later word je ervan bewust dat dit niet voor iedereen is weggelegd om te kunnen sporten en bewegen. Als sporter weet ik hoe het is om mijn spieren veel te gebruiken, daarom ben ik ook heel bewust met mijn lichaam bezig. Nu ben ik blij dat ik als sporter iets terug kan doen voor kinderen voor wie dat niet is weggelegd.”

‘Ik vind het een hele eer om dit evenement onder de aandacht te brengen’

Hoe ben je in contact gekomen met Spieren voor Spieren?
“Mijn man Reinder was al een tijdje ambassadeur, waardoor ik zelf wat meer bekend ben geworden met de verrichtingen van Spieren voor Spieren. Vervolgens werd ik ook zelf gevraagd om ambassadrice te worden en daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken! Ik vind het geweldig om nu iets terug te kunnen doen als sporter. Ik vind het dan ook een hele eer om dit evenement onder de aandacht te brengen, want er moet zoveel mogelijk geld worden opgehaald voor deze kinderen. En daarnaast is het ook belangrijk om die kinderen een mooie dag te bezorgen.”

Spreek je met Reinder vaak over jullie ambassadeurschap?
“Dat hangt er een beetje vanaf. Ik ben op dit moment volop in training voor het komende EK in de zaal. Daarnaast zijn Reinder en ik allebei veel in het buitenland geweest. Ik heb afgelopen jaar een relatief kort seizoen gehad in China, waardoor ik daarna wat vaker thuis kon zijn en het iets rustiger aan kon doen. Daardoor had ik wel tijd om aan evenementen zoals de Spierathlon deel te nemen. Reinder is volop in training voor het WK beach en reist als beachvolleyballer ook heel de wereld rond. Toch proberen we momenten in te plannen om gezamenlijk aandacht te vragen voor Spieren voor Spieren, bijvoorbeeld via social media.”

Zitten jullie vaak op social media?
“Ha, ik ben er eigenlijk niet heel erg actief op. Ik denk dat mijn man wel iets meer volgers heeft dan ik. Maar ik kan in ieder geval zeggen dat mijn Twitter voor ongeveer zeventig procent vol staat met Tweets over Spieren voor Spieren. Ik vind het ook echt heel belangrijk om mensen hiervan op de hoogte te houden. Eigenlijk zou ik zelf wat vaker moeten twitteren, zodat ik meer volgers krijg en meer aandacht kan vragen voor dit geweldige initiatief!”

‘Tijdens zo’n evenement leer ik meer van die kinderen dan zij van mij’

Eerder dit jaar was je bij de officiële aftrap van de Spierathlon 2015. Wat staat je daar het meest van bij?
“Ik vond het fantastisch om daar bij te zijn! Ik heb veel met Bente gesproken. Zij komt uit een gezin waarvan drie kinderen een zeldzame spierziekte hebben. Met haar heb ik hardgelopen en ik moest met haar de race met de rolstoel zien te winnen. Als sporter heb ik altijd de drive om te winnen, maar voor Bente is dat anders. Door haar spierziekte kón zij nooit de snelste zijn. Tijdens zo’n evenement als de Spierathlon kan een meisje als Bente toch meemaken hoe het is om te sporten. Aan het eind van de dag was ik doodop, maar we hebben uiteindelijk wel gewonnen, ha!”

Hoe was het om met de kind ambassadeurs van Spieren voor Spieren om te gaan?
“Ik hoor die kinderen nog zeggen: ‘Die topsporters zijn eigenlijk best aardig!’ Dat is natuurlijk hartstikke leuk om te horen. Ik heb die dag echt een band met Bente opgebouwd. Je zou kunnen zeggen dat ik tijdens zo’n evenement nog meer van die kinderen leer, dan zij van mij.”

Manon flier en benteManon flier en bente

Hoe probeer jij je rol als ambassadrice te vervullen op zo’n dag?
“Ik probeer altijd zo goed mogelijk te helpen. Soms zit dat in heel kleine dingen. Dat geeft ons een goed gevoel, maar het gaat er vooral om dat wij iets voor die kinderen kunnen doen. Ook proberen we de ouders van de kinderen een leuke dag te bezorgen. Zij hebben op zo’n dag wat minder zorgen en als je dan ziet hoeveel plezier die kinderen hebben tijdens zo’n evenement, dat is voor mij echt onbetaalbaar!”

Wat kunnen de lezers van Helden doen om Spieren voor Spieren te steunen?
“De meeste mensen die Helden lezen zijn echte sportliefhebbers. Die weten allemaal hoe het is om vrijblijvend je spieren en je lichaam te kunnen gebruiken. Deze kinderen die kunnen dat niet en daarom is het hard nodig om geld in te zamelen om onderzoek te doen naar deze ziekte én om deze kinderen een prachtige dag te bezorgen.”

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs