Home Doneren Contact

Gouden ambassadeur

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro maakte ze heel Nederland trots. Zwemster Sharon van Rouwendaal veroverde goud op de 10 kilometer open water. En nu wacht haar een nieuwe uitdaging: als kersvers topsportambassadeur van Spieren voor Spieren.

Waarom ben je ambassadeur van Spieren voor Spieren?

“Mijn vader heeft een spierziekte, waardoor hij geen gevoel in zijn voeten heeft. Ik vind het belangrijk dat kinderen met een spierziekte geholpen worden. Daar wil ik samen met Spieren voor Spieren graag aan bijdragen. Als je die kinderen ziet; die zijn vaak zo positief, terwijl ze het heel zwaar hebben. Het is echt topsport, met al die ziekenhuisbezoeken, testjes, fysiotherapie… Dat inspireert mij ook om dingen positief te bekijken. Net als die kinderen, en net als mijn vader.”

Wat ga je als ambassadeur zoal doen?

“Veel kinderen worden blij van sporten, ook kinderen met een spierziekte. Laatst sprak ik een jongetje dat heel graag zwemt. Ik had hem wat tips gegeven, waarna zijn hele dag weer goed was. Ik hoop dat ik als ambassadeur meer kinderen zulke momenten kan bezorgen. Dat ze na afloop zeggen: ‘Wow, ik heb met Sharon gezwommen!’ Dankzij mijn olympische titel kan ik nog meer een voorbeeld zijn voor deze kinderen. Ik train in Frankrijk, maar als ik in Nederland ben probeer ik bij evenementen van Spieren voor Spieren aanwezig te zijn. En ook op afstand kan ik acties ondersteunen.”

Hoe ga jij als zelf topsporter om met tegenslagen, ook fysiek?

“De Olympische Spelen in 2016 waren voor mij het absolute hoogtepunt. Maar als topsporter heb ik meer dieptepunten dan hoogtepunten gekend. Bijvoorbeeld in 2012, toen ik niet goed presteerde op de Spelen in Londen en het WK miste. Of toen ik een schouderblessure had, waardoor ik niet eens een glas uit de kast kon pakken. Heel frustrerend. In zulke gevallen moet je positief blijven en hopen dat het goed komt. Sommige kinderen met een spierziekte weten dat het nooit meer goed komt, maar ze zijn toch zo happy en positief. Voor zulke kinderen – en hun ouders – wil ik me graag inzetten!”

Wat vind je vader ervan dat je ambassadeur bent geworden?

“Die zei meteen: ‘Moet je doen! Een goed idee om kinderen met een spierziekte te helpen.’ Ik vind het voor mezelf ook fijn, om dit te kunnen doen. Om een bijdrage te kunnen leveren, vooral door middel van sport. Dat spreekt me het meest aan in Spieren voor Spieren; dat ze met sportevenementen geld inzamelen en aandacht vragen voor spierziekten.”

Je wordt in 2017 het gezicht van SingelSwim Utrecht.

“Ja, dat is een geweldig evenement. Bij deze zwemtocht door de Utrechtse grachten halen de deelnemers geld op voor onderzoek naar de spierziekte FSHD. Het is een behoorlijke afstand; helemaal de 2 kilometer is een echte challenge. Het geeft een enorme kick om de tocht uit te zwemmen. Na afloop zal je dan echt blij zijn en trots op jezelf. Helemaal omdat je door mee te doen óók bijdraagt aan de strijd tegen FSHD. Dus ik zou zeggen: straks allemaal meedoen aan de SingelSwim!”

 

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs