Home Doneren Contact

Frédérique Matla nieuwe ambassadeur van Spieren voor Spieren


Oranje-spits Frédérique Matla gaat zich als ambassadeur inzetten voor ruim 20.000 kinderen in Nederland die dagelijks leven met een spierziekte. Matla versterkt het team van prominenten uit de sportwereld die zich eerder hebben aangesloten. Onder hen hoofdambassadeur Sven Kramer, beschermheren Frank en Ronald de Boer, maar ook ere-ambassadeurs Truus en Louis van Gaal. Spieren voor Spieren heeft als doel om alle spierziekten bij kinderen te verslaan.

Volgens topschutter Matla ben je gezegend als je spieren het doen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Mijn eerste kennismaking met Spieren voor Spieren was toen een vriend van mij een fondsenwervende actie had bedacht. Hij haalde veel geld op voor kinderen met een spierziekte. Toen dacht ik: ik wil meer weten over deze kinderen. Diezelfde week heb ik een bezoek gebracht aan Marie-Claire, een meisje met een spierziekte. We hebben gekletst en gehockeyd in de tuin. Marie-Claire heeft toen mijn ogen geopend.”

Spierziekten zijn vaak progressief. De verwachting was dat Marie-Claire niet ouder dan 4 jaar zou worden. Vandaag de dag is zij 11 jaar oud. De voorspellingen waren super negatief, maar door sterk te zijn en hoop te houden hebben ze het tegendeel bewezen. Vanaf toen wist Matla dat ze meer wilde betekenen voor kinderen met een spierziekte.


Frédérique Matla op de foto met Floris en Bente, beide kind-ambassadeurs van Spieren voor Spieren

Beste Speelster van de FIH Pro League
Onlangs werd de 22-jarige Matla uitgeroepen tot Beste Speelster van de eerste editie van de FIH Pro League. Haar doel is om Olympisch goud te behalen. “Om daar te komen leef ik van dag tot dag. Stap voor stap moet ik beter worden. De ene dag moet ik goed op mijn eiwitten letten, de andere dag moet ik keihard trainen. In mijn sport heb ik de lat hoog liggen. Het is nooit goed genoeg. Je gaat niet voor hoe het nu is. Je gaat voor beter. En dat doen kinderen met een spierziekte ook. We accepteren allebei niet de situatie zoals die is, we geloven dat het beter kan. Diezelfde mentaliteit zag ik ook bij Marie-Claire.”


Kind-ambassadeurs Floris en Benthe staan de pers te woord onder toeziend oog van Frédérique Matla

Als ambassadeur van Spieren voor Spieren wil ik mij doelgericht inzetten voor kinderen die strijden tegen een spierziekte. Ik wil bekendheid creëren en geld voor deze kinderen ophalen. Geld dat we kunnen besteden in o.a. het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC Utrecht: dé plek waar de beste doktoren dagelijks keihard werken aan het verslaan van spierziekten bij kinderen. Hier doen ze wetenschappelijk onderzoek, en bieden ze de mogelijkheid voor de beste diagnose, behandeling en zorg voor kinderen met een spierziekte.

Over Spieren voor Spieren
Spieren voor Spieren is opgericht op 28 januari 1998 door voormalig voetbalcoach Jan Reker. Hij kreeg daarbij direct ondersteuning van het Nederlands Elftal. Onder het motto “gezonde spieren voor zieke spieren” zetten mensen zich verspreid over het hele land in, vaak door middel van een (sportieve) actie, voor kinderen met een spierziekte.

Wil jij zelf ook meedoen met bijvoorbeeld een fondsenwervende actie voor Spieren voor Spieren? Ga dan naar www.sportenvoorspieren.nl

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs