Home Doneren Contact

‘Belangrijk om iets terug te doen’

Samen met Helden en onze ambassadeurs kijken we vooruit op de Spierathlon. Vandaag deel vijf: Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie. 

Je bent ambassadeur geworden in januari, waarom koos je voor Spieren voor Spieren?
“Ik kreeg een bericht van mijn zaakwaarnemer met de vraag of ik ambassadeur zou willen worden. Als profvoetballer heb je natuurlijk wel een voorbeeldfunctie, dus vind ik het belangrijk om iets terug te doen naar de kindjes toe. Als ik die op een bepaalde dag een glimlach kan geven, dan doe ik dat natuurlijk van harte.”

Wat doe je allemaal voor Spieren voor Spieren?
“Laatst hadden we voor het Nederlands elftal een schilderopdracht. Ik heb toen samen met Coco (red: een meisje met spierziekte) een schilderij van een spier gemaakt. Dat is iets heel anders dan je gewend bent. Ik denk natuurlijk normaal gesproken alleen aan voetbal, maar als je zoiets meemaakt met zo’n kindje sta je er wel heel anders in. En dat is denk ik ook de bedoeling van Spieren voor Spieren.”

Wat maakte je dan precies mee dat zo indrukwekkend was?
“Het zijn natuurlijk kinderen die niet alles kunnen. Als je ze bezig ziet lijkt het alsof ze nergens anders aan denken en gewoon helemaal happy zijn. Ze hebben dan even het gevoel van: wij hebben helemaal niks. Het is fantastisch om mee te maken hoe positief zij zijn. Mensen die mij kennen weten dat ik een gevoelig persoon ben, zij wist mij echt te raken met hoe ze in het leven staat. .”

Wat neem je mee na zo’n dag?
“Als je op je kamer zit na afloop van zo’n evenement dan denk ik wel heel erg aan die momenten met die kinderen terug. Wat zij hebben moeten meemaken en nog kunnen allemaal. De meesten zitten in een rolstoel en kunnen niet zo heel erg veel. Ik ben achteraf dan ook wel trots, omdat ik ze nog iets mee heb kunnen geven. Ik ben echt blij ambassadeur te kunnen zijn voor die kinderen.”

Bij welke evenementen ga jij je nog inzetten in de toekomst?
“Er staat vooralsnog niets op de agenda, maar waar het mogelijk is, ga ik zeker proberen om er bij te zijn. De evenementen die ik nu gedaan heb, vond ik fantastisch. Kinderen een mooie dag geven en ze toch nog een dag kunnen laten sporten vind ik erg mooi om te doen.”

13 Juni is de Spieren voor Spieren Spierathlon. Wat zijn je verwachtingen?
“Het wordt een fantastisch evenement, zowel voor de ambassadeurs en de kinderen. Er wordt gerend, gezwommen en gefietst met de kinderen met een spierziekte. Ik ben dan waarschijnlijk met het Nederlands elftal weg, maar anders zou ik wel wat moeite hebben met het zwemonderdeel. Ha. Het rennen gaat me beter af denk ik.”

Waarom moeten lezers van Helden Online toch écht de acties van Spieren voor Spieren steunen?
“Met name natuurlijk gewoon voor de kinderen. Als je die kinderen ziet, weet je pas heel goed waarom je ze wilt steunen. Het geeft een heerlijk gevoel als je die kinderen blij kunt maken. Ik heb zelf ook een kindje en ik weet als geen ander dat het fantastisch is om kinderen geluk te kunnen geven in hun leven, met name op het sportgedeelte.”

Mocht je na de zomer naar een buitenlandse club gaan, blijf je wel gewoon ambassadeur toch?
“Daar moeten we het nog over hebben, maar er zitten ook al andere ambassadeurs in het buitenland die ook actief zijn voor Spieren voor Spieren. Daley Blind, Ron Vlaar en Robin van Persie zijn ook gewoon ambassadeur gebleven, dus ik denk dat ik het ook wel zal blijven.”

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs