Home Doneren Contact

Wat is een spierziekte?

Wel 600 verschillende soorten spierziekten 
Als je een spierziekte hebt betekent dit dat sommige spieren niet meer goed werken of dat het versturen van signalen naar de spieren niet meer lukt. Er zijn wel 600 verschillende soorten spierziekten. Daarom is er vaak eerst veel onderzoek nodig om precies te weten te komen of iemand een spierziekte heeft en vervolgens welke spierziekte iemand dan heeft.

Hoe ontdekt de arts dat iemand een spierziekte heeft?
Artsen doen, zoals gezegd, allerlei onderzoeken om te ontdekken of iemand een spierziekte heeft. Dit kan een arts ontdekken doordat bijvoorbeeld

  • het ruggenmerg signalen niet goed doorgeeft aan de zenuwen
  • een zenuw de signalen niet goed doorgeeft aan de spieren
  • een spier het signaal niet goed begrijpt en daardoor niet goed werkt

Erfelijk
Een spierziekte is vaak erfelijk. Dat betekent dat je al bij je geboorte de spierziekte hebt alleen weet je het dan meestal nog niet. Je ontdekt het pas op het moment dat bepaalde bewegingen bijvoorbeeld lastig zijn of als je snel moe bent. Er is slechts voor één spierziekte een medicijn. Het is heel belangrijk dat er voor meer spierziekten een medicijn komt, zodat de spieren van kinderen met een spierziekte in ieder geval niet verder achteruit gaan.

20.000 kinderen met een spierziekte 
In Nederland zijn er 20.000 kinderen die een spierziekte hebben. Deze kinderen kunnen vaak minder goed rennen, spelen en sporten dan andere kinderen. De meest voorkomende spierziekten zijn FSHD, Duchenne en SMA.

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs