Home Actueel Over Spieren voor Spieren Vrijwilligers Voor kids
Volg ons via
Profiel
Naam
Pieter van den Hoogenband
Sport
Zwemmen
Prestaties

3x Olympisch kampioen

Wereldkampioen 1999

17x Europees kampioen

14x Nederlands Kampioen

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw – 2000

’s Werelds Zwemmer van het Jaar – 2000

Europees Sportman van het Jaar – 2000

4x Europees Zwemmer van het jaar

3x Nederlands Sportman van het jaar

Pieter van den Hoogenband

Zwemlegende Pieter van den Hoogenband werd in juni 2014 hoofdambassadeur van Spieren voor Spieren en is dat gebleven tot maart 2017. Hij nam de fakkel over van Louis van Gaal die 14 jaar het boegbeeld was van de stichting en na 3 jaar hoofdambassadeur te zijn heeft Pieter de fakkel overgedragen aan Sven Kramer. De meervoudig Olympisch en Europees kampioen (hij werd ook een keer wereldkampioen, red.) is geen BN’er die zich maar verbonden heeft aan een goed doel waar hij toevallig voor werd gevraagd. Integendeel, Pieter was al jaren op de achtergrond actief voor het goede doel en koos zeer bewust voor Spieren voor Spieren. Zijn doelstelling is, naast de idealen van de stichting uitdragen, ook duidelijk. ‘Ik wil de Olympische wereld ontsluiten voor Spieren voor Spieren.’

Waarom heb je gekozen voor het ambassadeurschap voor Spieren voor Spieren?
Nou, de stichting heeft mij benaderd en ik heb dat eervol aanvaard. Vanwege het uitgangspunt ‘gezonde spieren voor zieke spieren’ dat mij zeer aanspreekt. Daar komt bij dat de stichting uit de voetbalwereld is ontstaan. Dat geeft het voor mij als oud-sporter toch een extra dimensie.  Inmiddels zijn zowel Olympische sporters als voetballers actief voor de Spieren voor Spieren. De broertjes De Boer bijvoorbeeld.
Ik ben vader van twee kinderen en heb het geluk dat zij gezond zijn. Je gunt iedere ouder dat hun kinderen, net als kinderen zonder spierziekte, ook van het leven kunnen en mogen genieten. Spieren voor Spieren zet zich ervoor in om hun kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en te verbeteren. Dat vind ik fantastisch!
Daarnaast vind ik dat Spieren voor Spieren altijd hoge kwaliteit biedt in de manier waarop het naar buiten treedt. En ik vind de samenwerking met de nieuwe directeur Marjolijn Bolhuis-Eijsvogel zeer prettig. Ze was een tophockeyer en dat kan je aan haar merken. Ze is creatief, schakelt snel en dan ook nog eens op een vriendelijke manier.

Louis van Gaal is jarenlang het gezicht geweest van Spieren voor Spieren. Wat ga jij anders doen?
Louis en zijn vrouw Truus hebben onbeschrijfelijk werk verricht. Ze hebben gigantisch veel voor de stichting gedaan, ook zaken achter de schermen waar mensen geen weet van hebben. Ik kan voortborduren op zijn werk. Maar ik ben natuurlijk niet dezelfde persoon en zal ook dingen anders doen. Ik heb bijvoorbeeld door mijn zwemachtergrond veel contacten met Olympische sporters. Via Spieren voor Spieren kan ik mijn netwerk inschakelen en op die manier de Olympische wereld en de voetbalwereld verbinden.
Ik geloof sowieso in het belang van krachtenbundeling en samenwerking. Dat geldt dus ook voor andere stichtingen en organisaties die zich voor kwetsbare kinderen inzetten zoals bijvoorbeeld Stichting Metakids, die zet zich in voor kinderen met stofwisselingsziekten. Daar ben ik eerder actief voor geweest en ik leg nu contact met de mensen die ik daar ken om te zien of we wat voor elkaar kunnen betekenen. De verbindende schakel, dat wil ik graag zijn.

Zijn er specifieke evenementen en/of acties van Spieren voor Spieren die je meer in het bijzonder aanspreken?

Ik vind de nazomerduikacties bij zwembaden erg leuk. En de Wintertijd Challenge waarbij iedereen tenminste één uur en één seconde sport op het moment dat de klok een uur teruggaat. Het is mooi om te zien hoeveel mensen daartoe bereid zijn. Het is sowieso geweldig dat er zoveel particuliere initiatieven zijn. Spieren voor Spieren is ook het goede doel waar je mij ’s nachts altijd voor wakker mag maken.

 

Bron: Marketing Tribune (door Wout Maas)

Foto: Soenar Chamid

Onze ambassadeurs Alle ambassadeurs
Volg ons
Copyright © 2018 Spieren voor Spieren

IBAN DONATIES EN ACTIES: NL36INGB0000033322
IBAN FACTUREN: NL91INGB0008223303